Velika Vježba na školi 09.03.2018

22090067_488927734796547_8669811667839374137_n
Sudjelovanje u projektu „Moš ča oš“
October 7, 2017
31056885_582494405439879_5933763427007725568_o
Svečana skupština povodom pete godišnjice osnutka dvd-a Okruk
May 1, 2018

Velika Vježba na školi 09.03.2018

DSC_6120

Povodom unaprijeđenja preventive te operativnog djelovanja u slučaju intervencija različitog karaktera, vatrogasno zapovjedništvo Trogirskog područja odlučilo je da napraviti četiri velike vježbe. Svako dobrovoljno vatrogasno društvo je zaduženo za organiziranje jedne vježbe na svom području.
Prvi za ograniziranje vježbe je bio DVD Okruk, te je ista održana 09. ožujka 2018. godine.
Zadatak vježbe je bio reakcija i realizacija cijelog vatrogasnog područja u služaju požara u područnoj osnovnoj školi Petar Berislavić u Okrugu Gornjem.
Tijek vježbe:
DVD Okruk prima dojavu o požaru škole u 10 sati te je isti minutu poslije izašao sa dva vozila i 11 članova posade. Kako se radi o objektu visikog rizika odma obavještavamo DVD Trogir, koji na mjesto intervencije upučuje zapovjedno vozilo te vozilo za gašenje požara. Po dolasku na mjesto događaja primjećujemo da su djelatnici škole obavili evakuaciju učenika te su sve osobe u sigurnoj zoni van objekta, osim jedne osobe koja je ostala zatvorena u dizalu. Također uočavamo da gori nekoliko odvojenih prostora u objektu. Odmah obavještavamo područnog zapovjednika o situaciji te da je potrebno još tehnike i ljudstva. Područni zapovjednik obavještava VOC Trogir o situaciji te na teren upučuje tehničko vozilo DVD-a Trogir zbog osobe koja je ostala u dizalu. Isto tako putem prema mjestu intervencije angažira snage DVD-a Seget Vranjice te DVD-a Marina.
U međuvremenu, vatrogasci DVD-a Okruk počinju sa razvlačenjem tlačne pruge.
Opremljeni izolacijskim aparatima ulaze u prostor komandnog centra sprinkler sustava i u prostor vječnice koji se nalaze u podrumu objekta, u učionicu na prvom prvom katu i u prostor knjižnice na drugom katu objekta te započinju s gašenjem istih.
U kratkom roku stižu vozila DVD-a Trogir.
Posada tehničkog vozila DVD-a Trogir opremljena izolacijskim aparatima pristupa dizalu u kojem je osoba ostala zatvorena. Upotrebom hidrauličnih alata otvara dizalo te s nosilima unesrečenog odvode u sigurnosnu zonu van ubjekta.
U međuvremenu, drugo vozilo DVD-a Trogir dobiva zapovijed da je potrebno gašenje požara zbornice koja se nalazi na prvom katu objekta.
Nakon što su se članovi posade opremili izolacijskim aparatima uslijedio je ulazak u objekt te nadugo nakon započeto je gašenje prostora zbornice.
Nedugo nakon dolaska vozila DVD-a Trogir, na mjesto intervencije dolazi vozilo DVD-a Seget Vranjice čiji je zadatak bio ulazak u prostor radione školskog domara te njegovo gašenje. Brzim opremanjem izolacijskim aparatima članova posade DVD-a Seget Vranjice te ulaskom u prostor zahvaćen požarom isti je brzo stavljen pod kontrolu.
Nakon dolaska DVD-a Seget Vranjice, u kratkom roku na mjesto intervencije dolazi DVD Marina s vatrogasnom cisternom te rade nadopunu vode na vozila DVD-a Seget Vranjice i DVD-a Trogir. Isto tako, njihov zadatak je bio da s vanjskom navalnom grupom pomognu posadi DVD-a Trogir prilikom gašenja prostora zbornice.
Vježba je završena u 10 sati i 35 minuta.
U vježbi su sudjelovali DVD Okruk s dva vozila, DVD Trogir s tri vozila, DVD Seget Vranjica s jednim vozilom i DVD Marina s jednim vozilom te djelatnici područne osnovne škole Petar Berislavić. Vježbu je ukupno radilo 30 vatrogasaca.
Vježba je održana u suglasnosti zapovjednika DVD-a Okruk Marina Radića, zapovjednika područja Marina Buble te ravnateljice škole Edite Bratinčević.